„Boala Gunoiului” = Colectionarea Compulsiva de Obiecte (CCO) fara valoare, in forma continua si prin acoperirea tuturor spatiilor disponibile. Este o afectiune psihica si se ajunge foarte greu la tratarea ei, deoarece persoanele bolnave nu sunt deschise pentru terapia care le poate rezolva problema. Cei mai afectati sunt vecinii si mediul inconjurator. Se pot produce drame prin imbolnaviri grave (subiecti si vecini) si chiar incendii.
Daca vrei sa treci din Soseaua Chitilei in Bucurestii Noi (intersectia Jiului) pentru a merge catre Casa Presei Libere, trebuie sa folosesti strada Strabuna. Ei bine, la intersectia cu strada Munteniei ai parte de o priveliste interesanta. O casa veche, plina in interior si exterior de gunoaie. Ba, si in cele doua masini ale proprietarilor poti descoperii aceeasi imagine.
8 camere „pazesc gunoaiele”
Astazi m-am oprit sa fac cateva poze. Mi-am propus sa salvez un om care sufera de o boala deosebita. Spre marea mea surprindere, am descoperit cat de multe gunoaie erau, dar si cum acestea sunt supravecheate de mai multe camere. Camerele sunt asa bine pozitionate, incat surprind toate unghiurile.
Vecini si-au pierdut speranta
„Faceti domne poze si dati la Politie, poate la sesizarea dumneavoastra vin! Daca noi punem ceva pe trotuar sau scoatem ceva la poarta, vin instat si ne amendeaza. Nu mai stim ce sa le facem la copii, unde sa-i ducem si cum sa scapam de miros si de sobolanii de peste 30 de centimetri” . Cred ca din disperare, cum m-au vazut ca fac poze, vecinii s-au grabit sa-mi ceara ajutorul si sa se planga. Nu stiu ce-si imaginau si cine credeau ca sunt.
4 persoane in povestea asta
De la vecini am aflat ca nu este o singura persoana care sufera de „boala gunoiului” (nm. Colectionarea Compulsiva de Obiecte – CCO), asa cum imi imaginam eu. Initial au fost 5, insa o persoana a murit intr-o delegatie. Sunt 4 persoane in acea casa si cu activitati comune, doi batrani si doi tineri (30-40 de ani). Unul dintre baieti lucreaza, este angajat. In weekend, dar si in anumite zile din saptamana, daca sunt evenimente sau activitati din care rezulta gunoi, cei patru merg in zona Piata Bazilescu. Vin de acolo cu tot felul de gunoaie, unele utile, altele rupte, ba chiar si alimente alterate. Sincer, nu-mi dau seama cum se poate asa ceva. Ma asteptam sa descoper o persoana, dar patru… Poate s-a transmis, de la unul dintre parinti, la copii, dar sotul sau sotia care nu avea aceasta problema…?
Ce este de facut?
In primul rand, trebuie analizata exact problema. Daca oamenii astia au o activitate comerciala (transforma gunoaiele in produse vandabile – laditele de plastic, de exemplu), desi nu am vazut produsele sortate si nu inteleg rostul legumelor alterate si gunoaielor clasice, ar putea sa existe o solutie instrainarea terenului si cumpararea unuia mai mare, eventual si cu hala (magazie), in alta parte.
In al 2-lea rand, trebuiesc facute examinari psihologice si psihiatrice pentru a se vedea situatia sanatatii mentale.
Apoi, dupa ce sunt convinsi de aceste „afectiuni”, sa se inceapa un tratament cognitiv-comportamental, de fapt, o terapie de acest gen.
Rolurile acestei postari:
– Semnal de alarma
– Ajutoararea unor persoane bolnave
– Schimbarea aspectului zonei
– Ajutorarea vecinilor. Nota: Nu am interes pentru ca vecinii sau altcineva sa cumpere proprietatea persoanelor vizate.
– Gasirea de solutii legale si medicale. Se poate intampla oricui. In zonele rurale exista astfel de probleme, insa, datorita limitarii „surselor de gunoaie” si spatiului din curte mai mare, nu este evident.
Daca cineva poate sa ofere detalii suplimentare despre acest subiect, sunt deschis-constructiv.
Sa auzim numai de bine!