Trei moduri de gestionare a problemelor

Este foarte important sa observam cum ne raportam la dificultatile din activitate si viata. Sunt cunoscute trei moduri de gestionare a problemelor: Confruntarea, Inghetul si Fuga. Fiecare alegere a noastra ne pare rationala si potrivita. Este oare asa? Pentru aceasta postare mi-am propus sa va vorbesc despre ele si sa va ajut sa identificati la voi sau la cei din jur aceste lucruri. Conceptele sunt din coaching.

Confruntarea – este cea mai recomandata metoda de rezolvare a unor probleme, dispute, nemultumiri, etc Presupune ca in scurt timp de la identificarea situatiei sa luati atitudine si sa discutati direct acea problema. In aceasta varianta este important sa cunoasteti modul de reactie al celeilalte persoane. Cu alte cuvinte, trebuie sa stim cum si ce sa transmitem, iar daca producem suparare sa stim care este perioada de restartare (trecere peste incident). Daca nu cunoastem cat ii ia celelalte persoane sa revina la homeostaza avem o adevarata problema. De ce? Pentru ca orice interventie a noastra in acea perioada nu face decat sa majoreze intervalul de revenire. Altfel spus, daca prietena/prietenul sau partenerul tau revine la homeostaza dupa trei ore, nu ai voie in acea perioada sa initiezi nicio discutie.

Inghetul – I se mai spune Evitarea sau Ascunderea gunoiului sub pres. Nu are legatura cu diplomatia sau cu educatia. Este metoda aleasa de reactie la probleme. De cele mai multe ori, femeile fac asta. Pentru linistea in familie si pentru a nu se ajunge la alte situatii mai grave, ascund gunoiul sub pres. Totul pare minunat. Ii puteti observa cu usurinta pe retelele de socializare. Pun poze cu ei ca o familie, ca o mare iubire si dau share la tot felul de mesaje legate de ce le lipseste. Cand gunoiul se umfla prea tare sub pres, iese la suprafata si produce necazuri fara iesire. „Se sparge buba”, spune cineva. Cu alte cuvinte, a venit vremea sa spunem toate frustrarile si sa ne distrugem reciproc. Daca vedeti ca partenerul este tolerant, nu va culcati pe o ureche! Este numai linistea care anunta o mare furtuna!

Fuga – I se mai spune si Evadarea. Partenerul are tot felul de pasiuni si activitati diametral opuse tie. Fuge! Fuge pe munte cu bicicleta, fuge la pescuit, etc Nu dau prea multe exemple ca sa nu generam altceva. Aceste persoane pot fugi o viata intreaga sau fug pana gasesc o evadare definitiva sau alt sprijin.

Ma opresc cu explicatiile. Cine vrea detalii, pot sa ofer in privat sau inaintea unei sedinta de coaching. Credeti-ma, este mai bine asa! Trebuie sa va spun ca cea mai periculoasa situatie este atunci cand ambii adopta fuga sau cand unul fuge, iar celalalt evita. Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu!

Sa auzim numai de bine!

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.